Afleverprofiel voor bouwlocaties
Hoe handig is het, als je op elk moment via de computer kunt zien hoe het staat met de leveringen van materialen voor bouwlocaties? Dat kan straks met een volledig digitaal afleverprofiel voor bouwlocaties, gebaseerd op afspraken in de BDI. Hiermee kun je de planning en levering continu monitoren en sturen.
Nu wordt er vaak nog een grote plaat (pdf) gemaakt met alle voorschriften: alle leveranciers krijgen zo’n analoog afleverprofiel. Dit is een statisch document, waardoor de kans op fouten best groot is. Want de inrichting van een bouwlocatie en de planning wijzigen regelmatig. Soms verwacht, doordat het project een nieuwe bouwfase ingaat. Maar ook onverwacht, bijvoorbeeld doordat de levering van bepaalde materialen vertraging oploopt.
Soepel en helder proces
Het digitale afleverprofiel werkt een stuk efficiënter en is gebaseerd op de BDI-kernprincipes. Zo zorg je ervoor dat de planningssoftware van de vervoerder de regels meteen kan lezen en interpreteren, en dat een distributeur de voorkeursroute kan inlezen via de navigatie. Bovendien kan de bouwopzichter op elk moment het profiel aanpassen, als er iets verandert op de bouwlocatie. En zo ziet een aannemer meteen wie wanneer wat komt leveren. Bekijk de presentatie van initiatiefnemer Topsector Logistiek, voor meer voorbeelden en voordelen.Dit levert Afleverprofiel voor bouwlocaties op
- Je haalt betrouwbare, actuele data altijd op ‘bij de bron’. Zo beschik je altijd over één up-to-date versie, en zo houdt de eigenaar van de data controle. Deze kan namelijk bepalen wie welk stukje data wanneer ziet. Planning en levering zijn continue afgestemd op veranderingen op de bouwplaats, doordat opzichter en aannemer mutaties voortdurend online door kunnen geven.
- Planning en levering stroken met gemeentelijke voorschriften en beperkingen.
- Geen voortdurende aan- en afvoer van materialen. Dus vermindering van verkeersbewegingen en uitstoot.
- Overlast voor ander verkeer kan worden beperkt.
Geïnteresseerd?
Het principe van " geautoriseerd data bekijken bij de bron" maakt het mogelijk om de processen veel makkelijk bestuurbaar te maken. Het basisprincipe is om een zogenaamde "proces-hiërarchie" mogelijk te maken, waarbij elke partij zelfstandig besluiten kan nemen en zijn eigen werk kan optimaliseren.
Zeg maar het verschil tussen een kruispunt met stoplichten, en een kruispunt met een rotonde. De rotonde is een voorbeeld van een proces-hiërarchie: bestuurders van auto's interacteren met elkaar en nemen hun eigen besluiten, situationeel, zonder hiërarchische sturing. Deze infographic laat zien hoe zo'n oplossing zou kunnen werken.