Group 486

Wat is de Basis Data Infrastructuur (BDI)?

De wereld van de logistiek is steeds complexer. Daardoor is belangrijk dat je steeds beter en sneller informatie kunt uitwisselen. Denk aan het kunnen volgen van goederen, een efficiënte inzet van transportmiddelen en het rapporteren over duurzaamheid (CSRD).

De juiste info, op het juiste moment

Wil je als logistieke keten tijd en geld besparen en zo efficiënt mogelijk samenwerken? Dan is het essentieel dat iedereen in die keten de juiste gegevens krijgt, op het juiste moment, op de juiste plaats. De BDI biedt hiervoor de oplossing, met een afsprakenstelsel voor federatief data delen in de logistieke keten. Daarbij stellen de deelnemende partijen hun eigen data – onder bepaalde voorwaarden - beschikbaar via een datadienst. Jouw digitale informatie blijft dus jouw eigendom.

Waarom is de BDI nodig?

Er is steeds minder fysieke ruimte. Transportroutes raken overvol en goede arbeidskrachten zijn lastig te vinden. Willen we in Nederland, maar ook internationaal, maatschappelijke en economisch belangrijke voorzieningen in de toekomst bereikbaar houden? Dan moeten we als logistieke sector snel kunnen reageren op veranderingen. We willen wendbaar zijn bij vertragingen en snel oplossingen kunnen aandragen bij verstoringen. Dus we willen 24 uur inzicht en overzicht hebben: wat gebeurt er op dit moment in de logistieke processen waar ik met mijn bedrijf mee te maken heb, en waar?

Efficiënt

De BDI werkt op basis van zogenoemde event-gedreven communicatie tussen partijen in de logistieke keten: wijzigt er iets in de transportroute of voorraad, of is er een extra order? Dan gaat er direct een bericht uit. Via zo’n ‘trigger’ weet je meteen wat er verandert en hoe je moet handelen. Zo beschik je altijd over de laatste informatie, en kun je sneller en nauwkeuriger werken. Met als resultaat dat je middelen en tijd efficiënter kunt beheren.
shutterstock_454329922

Veilig

Veiligheid staat centraal in het BDI-ontwerp. Jij kunt alleen bij gevoelige informatie van een ander, als je daar toestemming voor hebt (autorisatie). Dat kan dankzij hoge beveiligingsstandaarden en digitale vertrouwensmaatregelen. Als eigenaar van data blijf je dus altijd in controle over jouw data: jij geeft alleen toegang aan partijen die je vertrouwt. Zo kan elke organisatie die werkt volgens de BDI erop vertrouwen, dat data niet zonder toestemming en verkeerd gebruikt wordt.
Cybersecurity,And,Privacy,Concepts,To,Protect,Data.,Lock,Icon,And

Vertrouwd

Door helder te zijn over wie wat wanneer kan en mag delen, zorg je voor vertrouwen. Dit vertrouwen is hard nodig, willen we als logistieke sector duurzaam en productief samenwerken. Met andere sectoren en wereldwijd. Tegelijk is de logistiek een hele dynamische sector, en wil je flexibel kunnen zijn. Daarom biedt de BDI ruimte voor specifieke afspraken, naast een kader met heldere afspraken voor iedereen meedoet. Want soms heb je speciaal voor jouw business extra afspraken nodig. Die kun je maken in deelnetwerken (zogenoemde BDI-associaties). Zo kun je veilig en vertrouwd afspraken maken met je vaste partners, maar ook met partijen waarmee jouw organisatie niet dagelijks samenwerkt (zonder eventuele contractuele relatie).
shutterstock_2107845200

7 kernprincipes van de BDI

Verbindt fysiek met digitaal
Met de BDI wissel je data over dagelijkse processen ‘live’ uit.
Event-gedreven architectuur (EDA)
Wijzigt er iets in de transportroute of voorraad, of is er een extra order? Dan gaat er direct een bericht uit.
Zero trust
Voor het onderlinge vertrouwen sluit elke partij zich aan bij lokale deelnetwerken (BDI-associaties).
Dynamische data
Data delen die tijdsgevoelig is, ad-hoc kan ontstaan en dus altijd up-to-date moet zijn.
Data bij de bron
De data-eigenaar bepaalt zelf wie er toegang heeft tot welke data en onder welke voorwaarden.
Lokale besluitvorming
Binnen deelnetwerken is er ruimte voor lokale gewoontes, afspraken en wetgeving.
Coherente beveiliging
De beveiliging van verschillende componenten en protocollen is op elkaar afgestemd.