Living labs - Sluit je aan én wordt koploper in het digitale goederenvervoer van de toekomst!
De Nederlandse logistiek kan en moet efficiënter en duurzamer, en internationaal willen we onze koppositie behouden en liefst uitbouwen. Daarom onderzoekt en stimuleert het programma Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL) het slimmer inzetten van data-uitwisseling in het goederenvervoer. Die slimme data-uitwisseling gebeurt in de praktijk met de Basis Data Infrastructuur (BDI). Een afsprakenstelsel waarmee iedereen in de logistieke keten veilig en gecontroleerd data kan delen.
Waarom de Basis Data Infrastructuur?
- Je beschikt eerder over de juiste logistieke informatie, zonder menselijke tussenkomst.
- Als data-eigenaar controleer jij wie jouw data mag gebruiken en voor welk doel.
- Je handelt sneller, kunt strakker plannen en (schaarse) middelen optimaal inzetten.
- Je gebruikt één standaard koppeling, in plaats van al die kostbare één-op-één dataverbindingen
Living Labs: aan de slag met de Basis Data Infrastructuur
Om de werking van de Basis Data Infrastructuur in de praktijk te testen, organiseert het programma DIL Living Labs. Experimentele omgevingen, waarin partners in de logistiek samen werken aan vraagstukken. Daarbij is het veilig en gecontroleerd uitwisselen van data altijd essentieel. Denk bijvoorbeeld aan CO2-rapportages, de traceerbaarheid van goederen (supply chain visibility), ladingdiefstal en ondermijning.
Samen innoveren en in de praktijk resultaat behalen
Inmiddels zijn er binnen het programma DIL meer dan tien Living Labs actief, gericht op diverse vervoersvormen (water, lucht, weg e.d.). Wij bieden een projectomgeving aan waarin je met ketenpartners samenwerkt, leert, innoveert én concrete resultaten behaalt in de praktijk! De opgedane kennis en ervaring delen we natuurlijk in de sector. Want hoe meer partijen aan de slag gaan met de BDI, hoe efficiënter en duurzamer we samen kunnen werken. En hoe beter we onze internationale concurrentiepositie kunnen versterken.
Het programma DIL faciliteert graag een Living Lab om jouw logistieke vraagstuk verder te ontwikkelen op basis van de BDI.
Doe mee en sluit je aan bij de digitale toekomst van het goederenvervoer
Wil jij met je ketenpartners werken aan een gezamenlijk logistiek vraagstuk waarbij het uitwisselen van data essentieel is? Kom dan in contact met ons.
- Digitale Infrastructuur Logistiek maakt zelf géén gebruik van de data, deelnemers bepalen zelf met wie ze data delen.
- De ontwikkelde software blijft eigendom van de deelnemers.
- De opgedane kennis en ervaring wordt natuurlijk gedeeld met de sector, om adoptie van de Basis Data Infrastructuur te stimuleren.
Wij toetsen potentiële Living Labs op hun bijdrage aan de doelstellingen van het programma. Dit doen we op basis van vier criteria:
- Haalbaarheid: zijn partijen bereid om tijd en geld in een Living Lab te investeren. En willen ze resultaten echt gaan toepassen in de logistieke praktijk?
- Potentie voor opschaling: wat zijn de kansen en risico’s voor verdere adoptie van de toepassing in de (sub)sector?
- BDI toepassing: in welke mate worden de principes van het BDI afsprakenstelsel geïmplementeerd?
- Waarde voor het goederenvervoer: wat levert het Living Lab op voor de praktijk van het goederenvervoer?
Doe mee en neem contact op
Wil je ontdekken hoe de BDI jouw keten kan optimaliseren en zorgen voor meer zichtbaarheid en automatisering? Vraag een demo aan via onze business consultants:
- Léarco Kooman: learco.kooman@datainlogistics.nl
- Ruud Arts: ruud.arts@datainlogistics.nl
- Algemeen: info@datainlogistics.nl
Of wil je samenwerken met ketenpartners aan een relevante BDI-toepassing voor jouw bedrijf? Neem deel aan ons Living Lab programma via de Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL).