Wat levert de BDI op?
Dankzij de BDI beschikken je als logistieke organisatie altijd over unieke, actuele data over producten en processen. Daarbij hoef je niet steeds opnieuw zelf afspraken te maken over de toegang tot die data. Dat bespaart tijd en geld. Bovendien zorgt de BDI voor een veilig gebruik van data. Uitgangspunt bij de afspraken is namelijk dat je als data-eigenaren altijd de controle houdt over jouw eigen data.
Efficiënt
- Je hebt altijd één up-to-date versie van logistieke data
- Je kunt op tijd inspringen bij problemen in de keten
- Flexibiliteit om af te stemmen op bestaande praktijken
Veilig
- Als eigenaar van data blijf jij in controle
- Onafhankelijkheid van één centrale partij
- De BDI werkt met hoge beveiligingsstandaarden
Vertrouwd
- Je kunt vertrouwd data uitwisselen, ook met onbekenden
- Kleine partijen kunnen gemakkelijk aansluiten
- Privacy blijft gewaarborgd
Efficiënt
Altijd één up-to-date versie van data
Doordat binnen de BDI-data bij de data-eigenaar blijft en alle partijen deze data opvragen bij de bron, is er altijd maar één versie van deze data beschikbaar. Deze is ook altijd up-to-date: als de data verandert, dan kunnen alle belanghebbenden daar direct van op de hoogte worden gebracht.
Door automatisering tijdig anticiperen op problemen in de keten
De BDI werkt event-gedreven. Bij een relevante gebeurtenis, zoals een vertraagde vracht, ontvangen belanghebbenden direct een bericht van de data-eigenaar en diens data. Dit bericht bevat slechts metadata en kan dus snel naar een diverse groep belanghebbenden worden gestuurd. Omdat dit automatisch gebeurt, ontstaat er ook geen vertraging door menselijk handelen. Hierdoor zijn alle relevante partijen in de keten op tijd op de hoogte als er iets verandert en kunnen ze daar hun verdere operaties op afstemmen. Zo zorgt de BDI voor efficiëntie.\
Flexibiliteit om af te stemmen op bestaande praktijken
De BDI maakt gebruik van BDI-associaties: deelnetwerken die lokaal zijn opgezet en zo veel mogelijk aansluiten op netwerken die al bestaan. Binnen een BDI-associatie maken partijen standaardafspraken die aansluiten op de bestaande manier van zakendoen. Bijvoorbeeld data standaarden, wettelijke regels of bedrijfsprocessen die al worden gebruikt binnen de lokale context. Zo hoeven bedrijven geen grote aanpassingen te doen om digitaal zaken te doen via de BDI. Omdat iedereen vervolgens met die afspraken akkoord gaat, kunnen aangesloten partijen efficiënter data uitwisselen.
Veilig
Eigenaar van de data blijft in controle
Binnen de BDI wordt data niet elders opgeslagen, maar blijft het bij de bron, waar andere partijen deze data inzien. De data-eigenaar kan beoordelen wanneer welke partij toegang heeft tot welk gedeelte van de data. Hierdoor krijgen partijen alleen de informatie die ze nodig hebben en niet meer. Als voorbeeld: een chauffeur krijgt alleen informatie over de beginbestemming, de eindbestemming en generieke informatie over de lading. Terwijl de douanier specifiekere data over de lading en over de verschillende kopers en verkopers te zien krijgt. Vervolgens is ook in te zien wanneer toegang tot de data is aangevraagd en gebruikt. Zo houdt de data-eigenaar de volledige controle.
Onafhankelijkheid van één centrale partij
Binnen de BDI wordt data bij de bron opgeslagen in plaats van op één centrale plaats. Er is dus geen “single point of failure”, zoals dat bij een platform wel het geval is. In het geval dat de toegang tot een van de systemen bewust of onbewust onmogelijk wordt gemaakt, zijn de andere data-bronnen nog wel beschikbaar. Zo is de BDI minder gevoelig voor bijvoorbeeld systeemdefecten of cyberaanvallen.
Hoge beveiligingsstandaarden
Binnen de BDI staat hoge beveiliging centraal. Zowel individuele systemen als de interacties tussen die systemen voldoen aan hoge beveiligingsstandaarden. Ook wordt elke data-uitwisseling bijgehouden in een logboek, zodat bij een mogelijke inbreuk snel kan worden achterhaald waar het vandaan komt en hoe het kan worden opgelost. Dit zorgt ervoor dat data zorgeloos kan worden uitgewisseld, ook als deze gevoelig is.
Vertrouwd
Mogelijkheid om vertrouwd data uit te wisselen met onbekenden
Binnen fysieke OSCM-processen komt het regelmatig voor partijen data nodig hebben van een data-eigenaar die ze niet kennen. Bijvoorbeeld wanneer een gecontracteerde vervoerder een opdracht delegeert aan een tijdelijke werknemer of een (onder-)onderaannemer. De BDI maakt het mogelijk om geautomatiseerd aan te geven welke
partijen bevoegd zijn om namens een ander te handelen. De data-eigenaar kan vervolgens per situatie zelf het vertrouwen in deze partij beoordelen, al dan niet geautomatiseerd. Een reputatie-systeem helpt ze hierbij. Zo kunnen onbekende partijen die geen onderling contract hebben ook data uitwisselen.
Kleine partijen kunnen gemakkelijk aansluiten
De BDI maakt gebruikt van open standaarden, wat het relatief eenvoudig maakt voor kleine partijen om erop aan te sluiten en data uit te wisselen. Zodra deze partijen zich aansluiten bij een lokaal deelnetwerk (de BDI-associatie) en voldoen aan de lokale regels en voorwaarden, dan kunnen ze meedoen.
Privacy blijft gewaarborgd
Binnen het BDI-afsprakenstelsel is het niet nodig om alle privacygevoelige gegevens te delen met een partij om er toch vertrouwd zaken mee te kunnen doen. De BDI ondersteunt het gebruik van een derde partij (bijvoorbeeld een onafhankelijke partij) die deze identiteit controleert, zodat deze niet gedeeld hoeft te worden met de data-eigenaar. Als je bijvoorbeeld een vertegenwoordiger bent van een ander bedrijf, dan kan je automatisch geautoriseerd worden om bepaalde data te mogen inzien, terwijl je privacygevoelige gegevens versleuteld blijven.