Kernprincipe 3: Zero Trust vormt de basis voor de BDI
Het BDI-afsprakenstelsel is gebaseerd op Zero Trust-principes.
Onbekende partijen
In de huidige wereldeconomie moet je vaak vertrouwen op partijen die je niet kent. In de logistiek, bijvoorbeeld, moeten partijen bereid zijn om samen te werken met voorheen onbekende onderaannemers. De BDI is daarom gebaseerd op ‘zero-trust’ principes.
Risico versus beloning
In een zakelijke transactie kan iedereen zelf aanvaardbare risico’s en beloningen tegen elkaar afwegen. Zo kun je in de logistieke keten beslissingen nemen, die aansluiten bij jouw specifieke risicobereidheid en bedrijfsdoelen.
Gevolgen
Het BDI-afsprakenstelsel werkt op basis van de volgende uitgangspunten:
- Vertrouwen wordt niet gedelegeerd: je besteedt vertrouwen niet uit aan een gezaghebbende, of centrale autoriteit. Elke partij houdt de controle over de eigen vertrouwensbeslissingen.
- Authenticatie is niet hetzelfde als vertrouwen: hoewel je via authenticatie identiteiten checkt, betekent dit niet dat er automatisch vertrouwen is. Vertrouwen moet onafhankelijk worden vastgesteld.
- Het systeem houdt rekening met contextueel en situationeel vertrouwen: vertrouwen wordt bepaald door de specifieke context en situatie, zoals de gevoeligheid van de gegevens die je uitwisselt bij een transactie.
- Reputatie doet ertoe: het speelt een belangrijke rol bij het beoordelen van betrouwbaarheid, en beïnvloedt jouw keuze om met een partij samen te werken.
- Federaties van vertrouwensinformatie: er is behoefte aan uitwisseling van gezamenlijke, gefedereerde vertrouwensinformatie, om vertrouwensbeslissingen te ondersteunen. Dit kan vertrouwensinformatie tussen partijen of groepen van partijen zijn.